Molen 't Hert

Het Hert

 

Het Hert of 't Hert is een in 1899 gebouwde windmolen in de plaats van de afgebrande houten achtkant. De houten achtkant is afkomstig uit de Zaanstreek maar bevindt zich tegenwoordig te Putten.

De naam verwijst naar het op de molen aangebrachte gemeentewapen, waarin een hert voorkomt.


Restauratie

 

De molen staat aan de Halvinkhuizerweg 1 in Putten en is de enige nog bestaande molen in Putten. In Putten hebben ooit drie molens gestaan. Het luiwerk voor het opluien (ophijsen) van de zakken graan bestaat uit een gaffelwiel, luias en een luitafel. De bovenas is van gietijzer. De fabrikant en de leeftijd van de as is niet te zien, doordat de as voor het grootste gedeelte is ingepakt met de vulstukken, waarmee het bovenwiel is vastgezet. De as wordt gesmeerd met reuzel en de kammen (tanden) op de tandwielen met bijenwas. De vang, waarmee het wiekenkruis wordt afgeremd, is een met een wipstok bediende Vlaamse vang bestaande uit vijf blokken.


Trouwfotolocatie

 

De molen is tevens beschikbaar als trouwfotolocatie. Een prachtige plek om uw geluk te laten vastleggen. Vraag voor de beschikbaarheid en de mogelijkheden in de winkel.

De Molen

 

De molen is een korenmolen van het type stellingmolen met een stenen onderbouw en een houten, rietgedekte bovenbouw.

De molen heeft drie stellingdeuren. Er zijn nog 2 koppel maalstenen aanwezig. Beide koppel maalstenen zijn maalvaardig, en worden gebruikt al naargelang de behoefte. Een maalkoppel wordt gebruikt voor het malen voor consumptie en het andere koppel voor veevoer. Beide koppelstenen zijn van kunststeen, waarvan die voor het malen voor consumptie gemaakt is van flintsteen. Een kunststeen heeft een speciale, harde laag aan de maalzijde, waarvan de groeven (uitslag) van een iets zachter materiaal gemaakt zijn dan de kerven, zodat de steen zichzelf scherpt. Het koppel voor consumptie is voorzien van een regulateur, waardoor het malen gelijkmatiger verloopt.


Vroeger was er nog een derde koppel maalstenen aanwezig voor het malen van gedroogde eikenschors tot eek.

De kap van de molen is in 1991 voorzien van een zogenaamd Engels kruiwerk. Vroeger draaide de kap op ijzeren rollen in rollenwagens. De kap wordt gekruid met een kruirad.